SIP-Benchmark III was a project of the Digital Opportunities Foundation in 2009 - 2017.
This website is no longer updated. Okay

Per a pares i mares

Com utilitzar les eines de control parental?

Si sou pare/mare o treballeu amb infants, aquesta informació és crucial per a la protecció dels infants a internet. Les recomanacions següents es basen en els resultats de les edicions anteriors de l’estudi (SIP-Bench II) i s’actualitzen amb cada cicle d’avaluació comparativa.

Recomanacions generals

 • Recordeu que les eines de control parental són una solució parcial. El procés de filtratge no és prou eficaç. Per tant, a més d’utilitzar l’eina, heu de recordar la importància de comunicar-vos directament amb els vostres fills.

Vigilància i supervisió

 • Algunes eines poden monitoritzar les activitats dels usuaris d’una manera tan detallada que pot violar els drets de privadesa dels infants. Per tant, parleu sempre amb els vostres fills sobre quin tipus de filtre es configura i per què.

El bloqueig de pàgines

 • Quan es bloqueja una pàgina, algunes eines de filtratge donen als infants la possibilitat de demanar als progenitors que la desbloquegin. Per mantenir la comunicació oberta amb els vostres fills i per augmentar l’eficàcia de l’eina ja que algunes pàgines no són nocives i sovint es bloquegen per error, heu d’habilitar aquesta opció de l’eina, no oblidar comprovar-la amb regularitat i reaccionar a les peticions dels vostres fills.

Configuració de comptes per als vostres fills

 • Assegureu-vos que es crea un compte per a cada un dels vostres fills configurat d’acord amb les seves necessitats i la seva edat.
 • Assegureu-vos de tancar la sessió del tauler o pàgina de configuració perquè els vostres fills no puguin accedir-hi. Algunes eines requereixen que l’equip es reiniciï després d’una configuració (primera vegada o modificacions posteriors). Per garantir que l’eina funciona correctament, feu la recerca a Google amb una paraula clau, com ara “porno” no ho feu en presència del vostre fill o filla). Quan intenteu obrir el primer dels resultats de cerca disponibles, aquesta pàgina ha d’estar bloquejada.

Protecció amb contrasenya

 • Assegureu-vos que l’accés a la configuració de l’eina està protegit amb contrasenya.
 • Algunes eines fan ús de comptes de Windows per administrar els perfils d’usuari i/o requerir la contrasenya d’administrador de Windows per evitar-ne la desactivació i la desinstal•lació. No sempre és evident que aquesta funció està activada, comproveu-ho. En cas de dubte, podeu crear un compte de Windows independent per al vostre infant/adolescent i protegir el vostre propi compte d’administrador amb una contrasenya o programari que gestioni els diferents perfils vinculats amb el perfil de Windows. En aquest cas, s’ha de crear un perfil protegit amb contrasenya per a cada infant/adolescent nen que pot accedir a internet. L’accés d’administrador ha de ser possible només per a un adult i ha d’estar protegit amb contrasenya. Tingueu en compte que els infants/adolescents poden ometre o desinstal•lar fàcilment moltes eines. Per tant, comproveu periòdicament que l’eina de filtratge està instal•lada i funciona.

Comunicació de filtratge

 • Si els vostres fills utilitzen internet principalment per comunicar-se amb els altres, comproveu el programari que utilitzen (per exemple, MSN, Skype o compartició d’arxius). Tot seguit, decidiu si voleu filtrar la comunicació (per exemple, filtrar o bloquejar determinades accions o limitar el temps dedicat a l’ús del programari dins d’un termini específic). En aquests casos, tingueu en compte que hi ha molt poques eines que poden bloquejar/filtrar activitats de comunicació i que les seves funcions seran diferents.

Consoles de joc

 • Tingueu en compte que els vostres fills poden utilitzar les seves consoles de joc per accedir a internet. Poden interactuar amb altres persones mitjançant les consoles de jocs. Normalment, les eines de control parental no filtren aquestes interaccions.

Els dispositius mòbils

 • En el cas dels dispositius mòbils, moltes aplicacions no s’adrecen als infants de manera adequada i no comuniquen amb claredat els objectius de l’eina de control parental. Opcions d’administració remota permeten als progenitors controlar els seus fills sense ser vistos mentre que altres eines donen accés a supervisar i presentar informes només al telèfon mòbil de l’infant. No obstant això, heu de discutir amb els vostres fills les qüestions del filtratge, la supervisió i la presentació d’informes i no dur a terme aquestes accions en secret.
 • La majoria de les aplicacions consisteixen en navegadors que reemplacen els navegadors instal•lats per defecte als telèfons mòbils. Sovint és possible ometre l’eina de control parental mitjançant la instal•lació d’un altre navegador.
 • Moltes aplicacions permeten accedir als continguts a internet i ometre les eines de control parental. Per tant, heu de vigilar i supervisar les aplicacions instal•lades als telèfons mòbils dels vostres fills.

Eines alternatives

 • Penseu en la possibilitat d’utilitzar “eines alternatives” per a infants molt petits, que restringeixen la navegació a les llistes blanques.

Funded by
Logo: EUEuropean Commission


Partners:
Cybion Online Business Intelligence

Stiftung Digitale Chancen

coordinated by:
Innova - Technology Transfer and ValorisationFind us on
Find us on facebook Follow us on twitter